BMW EfficientDynamics efficiënt rijden

EFFICIËNT RIJDEN.

Het verbruik verlagen en het rijbereik vergroten met BMW EfficientDynamics.

BMW heeft de laatste jaren met BMW EfficientDynamics heel wat technische oplossingen in de wagens geïntroduceerd om het verbruik te reduceren. Een centrale factor bent u ook zelf als gebruiker van de wagen. Door een efficiënte rijstijl kunt u afhankelijk van het traject en de verkeerssituatie tot 25% brandstof of energie besparen. Deze vuistregel geldt zowel voor diesel- en benzinemodellen als voor wagens met elektrische, hybride of waterstofaandrijving. Als eigenaar van een elektrische wagen of plug-in-hybride kunt u daardoor het elektrische rijbereik van uw wagen met maar liefst 30% verhogen.
Bij BMW wagens met de uitrusting Intelligent Personal Assistant* kunt u uw BMW nu ook vragen stellen over efficiënt rijden. Als antwoord op de vraag: “Hoe hoog is mijn huidige verbruik?” geeft de assistent u tips over hoe u brandstof kunt besparen – en activeert hij indien gewenst de functies om de efficiëntie te verhogen.


*Onderdeel van het bedieningsconcept ID 7 en de extra uitrusting BMW Live Cockpit Professional

Meer lezen
EFFICIËNT RIJDEN.Het verbruik verlagen en het rijbereik vergroten met BMW EfficientDynamics.

  5 FEITEN OVER EFFICIËNT RIJDEN.

  • 01 Verbrandingsmotor, plug-in-hybride of elektrische wagen: de persoonlijke rijstijl kan het verbruik in de rijmodus ECO PRO met maar liefst 25% verlagen.
  • 02 Wie vooruitziend rijdt, spaart kosten uit en komt relaxter op zijn bestemming aan – ECO PRO ondersteunt u daarbij.
  • 03 Bij geëlektrificeerde wagens verhoogt de voorconditionering het rijbereik en het comfort.
  • 04 In uw BMW plug-in-hybride ondersteunt de vooruitziende hybrideaandrijving u om bij actieve navigatie efficiënt te rijden.
  • 05 Van aerodynamica tot lichtgewicht constructie: BMW wagens bieden heel wat technologieën die de efficiëntie verhogen.

  VOOR DE RIT: EFFICIËNTIE VAN DE RIJSTIJL VERHOGEN.

  Brandstof en stroom uitsparen door voorbereidende maatregelen voor de rit.

  Efficiëntie begint al voor het rijden. Of uw BMW nu een benzine- of dieselmotor heeft, over een hybride aandrijving beschikt of een zuiver elektrische wagen is: verlaag uw brandstof- of stroomverbruik door uw wagen optimaal voor te bereiden. Kom hier te weten met welke eenvoudige maatregelen u al voor het rijden de efficiëntie van uw BMW aanzienlijk kunt verhogen.

  Meer lezen

  LADING EN OPBOUWDELEN VERWIJDEREN.

  BMW EfficientDynamics lading en opbouwdelen verwijderen

  Aangezien extra gewicht het brandstofverbruik verhoogt, moet lading die niet nodig is vóór het rijden uit de wagen verwijderd worden. Bovendien moeten opbouwdelen zoals dakboxen of fietsdragers na gebruik gedemonteerd worden, aangezien ze de aerodynamica beïnvloeden en zo eveneens voor een hoger verbruik zorgen. Door deze voorbereidende maatregelen kunt u de efficiëntie van uw BMW al voor het begin van de rit op eenvoudige wijze aanzienlijk verhogen.

  DE OPTIMALE BANDENSPANNING.

  BMW EfficientDynamics optimale bandenspanning

  Nog een maatregel ter voorbereiding van een efficiënte rit bestaat erin de bandenspanning te controleren en indien nodig te corrigeren. Een bandenspanning onder het aanbevolen niveau verhoogt de slijtage van de banden en het brandstofverbruik. Bij een gedeeltelijk beladen wagen kan door de ECO-spanning* een zo laag mogelijk brandstofverbruik bereikt worden.

  *Deze functie is momenteel enkel verkrijgbaar binnen de Europese Unie en in Groot-Brittannië.

  KLIMATISERING VOOR VERTREK.

  BMW EfficientDynamics klimatisering voor vertrek

  Met de functie klimatisering voor vertrek* kunt u uw wagen met elektrische of hybride aandrijving voor het begin van de rit op een aangename temperatuur brengen. Tijdens het laden kan deze maatregel het elektrische rijbereik duidelijk vergroten, aangezien de benodigde energie tijdens het rijden uitgespaard wordt. Zo combineert u efficiëntie en comfort in gelijke mate.

  *Deze functie is enkel beschikbaar voor BMW wagens met elektrische of hybride aandrijving.

   

  TIJDENS DE RIT: VERBRUIK VERMINDEREN.

  Met intelligente functies van BMW EfficientDynamics onderweg het brandstof- en energieverbruik verminderen.

  Verbrandingsmotor, plug-in-hybride of elektrische wagen: welke aandrijving u ook hebt gekozen, uw BMW ondersteunt u onderweg met intelligente functies zoals de Preview Assist in de ECO PRO-modus bij een efficiënte rijstijl. In het algemeen geldt: acceleratie- en vertragingssituaties vermijden en beperken reduceert het verbruik aanzienlijk. Dat betekent in het bijzonder voor elektrische wagens een duidelijk groter rijbereik. Probeer daarom om vooruitziend te rijden, zodat u niet of zo weinig mogelijk hoeft te remmen. Vooral bij rijden op de snelweg heeft de reissnelheid de grootste invloed op het verbruik. Zo betekent een verlaging van de snelheid met 20 km/u al een verbruiksbesparing van maar liefst 20%. Met BMW EfficientDynamics combineert u een laag verbruik met een ontspannen rijstijl.

  Meer lezen
  BMW EfficientDynamics praktische tips om efficiënt te rijden

  TIPS OM ZUINIGER TE RIJDEN.

  Nog efficiënter onderweg – met intelligente BMW technologieën en brandstofbesparende maatregelen.

  BMW BENZINE- EN DIESELWAGENS: ZO KUNT U BRANDSTOF BESPAREN.

  Innovatieve kenmerken van BMW EfficientDynamics ondersteunen u onderweg om het benzineverbruik aanzienlijk te verlagen.

  Van de ECO PRO-modus over de Preview Assist en de Coasting-functie tot de rijstijlanalyse: uw BMW is met heel wat slimme functies uitgerust die u ondersteunen bij een efficiënte rijstijl en om brandstof te besparen.

  Meer lezen
  BMW EfficientDynamics ECO PRO-modus

  ECO PRO-modus.

  ECO PRO omvat een intelligent pakket maatregelen dat de bestuurder in staat stelt het verbruik met maar liefst 25% te verlagen. Hiervoor worden energieverbruikers zoals aircosysteem en zetelverwarming voor de passagiers vrijwel onmerkbaar verlaagd.
  In de ECO PRO-modus veranderen de kenmerken van het gaspedaal en de automatische versnellingsbak. Dat bevordert een rustige en brandstofbesparende rijstijl. Wanneer de bestuurder plankgas moet geven, is echter het volledige vermogen beschikbaar.
  Het weergegeven bonusrijbereik geeft weer hoeveel extra kilometers u dankzij rijden in de ECO PRO-modus hebt gewonnen. De gecombineerde verbruiksweergave verbindt het gemiddelde verbruik en het huidige verbruik.

  Meer lezen
  BMW EfficientDynamics Preview Assist van de ECO PRO-modus

  Preview Assist.

  Preview Assist is een functie van de ECO PRO-modus en maakt een bijzonder efficiënte rijstijl mogelijk. In combinatie met het navigatiesysteem herkent uw BMW snelheidslimieten, toegangswegen, bochten, rotondes, afslagen en afritten van de snelweg tijdens het traject en geeft hij anticiperend tips om vroegtijdig snelheid te minderen, om inefficiënt remmen te vermijden. ECO PRO-tips in de vorm van een blauwe “voet van het gaspedaal”-symbool worden naargelang de situatie in de instrumentencombi getoond.

  Meer lezen
  BMW EfficientDynamics Mild Hybrid-technologie

  Mild Hybrid-technologie met 48 volt.

  De Mild Hybrid-technologie met 48 volt maakt het mogelijk om bij het vertragen energie terug te winnen en daarmee de verbrandingsmotor bij het accelereren te ondersteunen. Daardoor vallen het verbruik en de emissies lager uit – bij een verbeterde dynamiek. Dankzij de Mild Hybrid-technologie met 48 volt wordt de Auto Start Stop functie nog sneller en comfortabeler en is ze beschikbaar voor een groter snelheidsbereik. Tijdens vertragingsfasen (remmen en coasten) schakelt de motor vanaf 15 km/u dankzij de Mild Hybrid-technologie met 48 volt in stand-by, waardoor de wagen zonder verbruik en emissies verder kan rollen.

  Meer lezen
  BMW EfficientDynamics coasten met uitgeschakelde motor

  Coasten met uitgeschakelde motor.

  Coasten met uitgeschakelde motor maakt het mogelijk om zonder verbruik en emissies verder te rollen bij een maximaal behoud van de kinetische energie. De functie regelt het coasten en de recuperatie adaptief na het loslaten van het gaspedaal op basis van omgevingsgegevens. Coasten met uitgeschakelde motor is beschikbaar in wagens met Mild Hybrid-technologie met 48 volt. Bij wagens zonder Mild Hybrid-technologie met 48 volt draait de motor tijdens het coasten stationair. Coasten is mogelijk in de rijmodus COMFORT en in de rijmodus ECO PRO, met uitgebreide beschikbaarheid. De “Coasting Counter” toont de afgelegde afstand in de Coasting-rijtoestand.

  Meer lezen
  BMW EfficientDynamics rijstijlanalyse

  Rijstijlanalyse.

  De functie rijstijlanalyse helpt met aan de situatie aangepaste tips om een efficiëntere rijstijl te ontwikkelen en brandstof te besparen. De rijstijl wordt geanalyseerd en in verschillende categorieën beoordeeld. De beoordeling en bijbehorende aanwijzingen worden in de rijmodus ECO PRO op het Control Display getoond.

  Meer lezen
  BMW EfficientDynamics energiestroomweergave

  Energiestroomweergave.

  In de energiestroomweergave op het Control Display worden de BMW EfficientDynamics technologieën zoals Coasting, recuperatie of de intelligente Auto Start Stop functie overzichtelijk weergegeven.

  Meer lezen

  BMW PLUG-IN-HYBRIDES: NOG EFFICIËNTER RIJDEN MET BEHULP VAN BMW EFFICIENT DYNAMICS.

  Uw BMW plug-in-hybride ondersteunt u bij een efficiënte rijstijl.

  Ook als bestuurder van een BMW plug-in-hybride kunt u beschikken over de bekende ECO PRO-functies. Die worden aangevuld met hybridespecifieke functies zoals de vooruitziende hybrideaandrijving of de adaptieve recuperatie.

  Meer lezen
  BMW EfficientDynamics HYBRID ECO PRO-modus

  HYBRID ECO PRO-modus.

  HYBRID ECO PRO omvat een intelligent pakket maatregelen dat de bestuurder in staat stelt het verbruik met maar liefst 25% te verlagen. Hiervoor worden energieverbruikers zoals aircosysteem en zetelverwarming voor de passagiers vrijwel onmerkbaar verlaagd.
  In de HYBRID ECO PRO-modus veranderen de kenmerken van het gaspedaal en de automatische versnellingsbak. Dat bevordert een rustige en brandstofbesparende rijstijl.
  De geïntegreerde eDRIVE Counter informeert u bovendien over hoeveel kilometers u zonder verbrandingsmotor en dus emissievrij hebt afgelegd.

  Meer lezen
  BMW EfficientDynamics vooruitziende hybrideaandrijving

  Vooruitziende hybrideaandrijving.

  De vooruitziende hybrideaandrijving maakt een optimale verdeling van de beschikbare elektrische energie mogelijk, zodat bij actieve navigatie elektrisch kan worden gereden binnen de bebouwde kom en in de omgeving van de bestemming. Als de hoogspanningsaccu voldoende geladen is, worden extra trajecten geselecteerd voor elektrisch rijden. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met afdalingen om efficiënt energie terug te winnen. Afhankelijk van het traject wordt de verbrandingsmotor automatisch ingeschakeld of stilgelegd, waardoor een efficiënte rijstijl en emissievrij rijden in stadscentra ondersteund worden.

  Meer lezen
  BMW EfficientDynamics adaptieve recuperatie

  Adaptieve recuperatie.

  In recente BMW wagens met hybride aandrijving (bv. BMW X5 xDrive45e) wordt de adaptieve recuperatie gebruikt. Die biedt een lichtvoetige en efficiënte rijstijl en ondersteunt vooruitziend rijden in de HYBRID ECO PRO-modus. Met behulp van een intelligente en aan de situatie aangepaste regeling beslist de wagen bij het loslaten van het gaspedaal zelfstandig over coasten of recuperatie. Voorliggers, snelheidsbeperkingen, rotonde, afslag of bebouwde kom – het systeem past de graad van vertraging optimaal aan de verkeerssituatie aan. Daardoor kan het gebruik van rempedaal gereduceerd en het rijcomfort verhoogd worden – en dat op een efficiënte manier.

  Meer lezen
  BMW EfficientDynamics vrouw voor BMW i3

  ELEKTRISCHE BMW WAGENS: ONDERWEG STROOM SPAREN EN HET RIJBEREIK VERGROTEN.

  Elektrische BMW wagens bieden u verschillende mogelijkheden om het stroomverbruik tijdens het rijden te beperken en zo het rijbereik te vergroten. De rijmodus ECO PRO met geoptimaliseerd verbruik speelt hier een belangrijke rol. Als centraal onderdeel van BMW EfficientDynamics omvat ECO PRO een intelligent pakket maatregelen dat de bestuurder in staat stelt energie te besparen door een efficiënte rijstijl en zo het elektrische rijbereik met maar liefst 30% te vergroten. Preview Assist bijvoorbeeld maakt deel uit van deze efficiëntieverhogende functies. In combinatie met het navigatiesysteem herkent hij snelheidslimieten, toegangswegen, bochten, rotondes, afslagen en afritten van de snelweg tijdens het traject en geeft hij anticiperend tips om vroegtijdig snelheid te minderen, om inefficiënt remmen te vermijden. De functie rijstijlanalyse helpt u met aan de situatie aangepaste tips om een efficiëntere rijstijl te ontwikkelen en energie te besparen. Voor een optimaal overzicht geeft de energiestroomweergave tijdens het rijden het gebruik aan van BMW EfficientDynamics technologieën zoals de recuperatie. Na het rijden wordt het opladen visueel weergegeven.

  • Individuele en adaptieve recuperatie in de BMW iX3
  BMW EfficientDynamics analyse rijgegevens op het BMW Control Display

  NA DE RIT: ANALYSEER UW RIJGEGEVENS.

  Verbrandingsmotor of hybride: kom na de rit te weten hoe spaarzaam u gereden hebt. Om een overzicht te krijgen van de efficiëntie van uw rit kunt u na afloop de waarden voor kilometers en verbruik in het menu van het Control Display via Car / Rijinfo / Rijgegevens laten zien. Als indicator voor efficiënt rijden in wagens met benzine- of dieselmotor dient hier de weergave van de met Coasting afgelegde afstand en de tijd waarin de Auto Start Stop functie de motor heeft stilgelegd. Daarnaast worden de gedeelten gereden in de ECO PRO-modus in het diagram in het blauw aangeduid. Bij uw BMW hybride worden hier onder andere de kilometers gereden in de zuiver elektrische modus weergegeven.

  BMW EfficientDynamics verbruik en emissie

  VERBRUIK, EMISSIE & TESTPROCEDURES.

  BMW EfficientDynamics innovatieve technologieën van BMW EfficientDynamics

  INNOVATIEVE TECHNOLOGIEËN VAN BMW EFFICIENT DYNAMICS.