TERRITORIUM VEROVEREN.

De BMW X5 M.

TERRITORIUM VEROVEREN.

De BMW X5 M.

TERRITORIUM VEROVEREN.De BMW X5 M.
BMW M

Max. vermogen in kW (pk) bij t/min

423/575

Gecombineerd verbruik in l/100 km

11,1

Acceleratie 0–100 km/u in s

4,2

CO2-emissies in g/km

258

Max. koppel in Nm bij t/min

750/2.200–5.000

De BMW X5 M combineert het temperament van een sportwagen volgens de M traditie met de hoge functionaliteit van een X model. Zijn krachtige M TwinPower Turbo 8-cilinder benzinemotor, de 8-traps M versnellingsbak Steptronic en M specifieke xDrive maken extreem rijplezier mogelijk. Een indrukwekkende verschijning wordt gegarandeerd door dynamisch gevormde voor- en achterschorten en standaard lichtmetalen velgen van 20". In het ruime interieur is het Sports Utility Vehicle uitgerust met edele materialen, sportief gevormde zetels met verhoogde zitpositie en typische M designkenmerken. De BMW X5 M combineert het beste uit twee werelden: schitterende prestaties en dito wegligging, en tegelijk comfortabel en dagelijks bruikbaar.
Ontdek de BMW X5 M met alle uitrustingsopties in de configurator.

DESIGN.

EXTERIEURDESIGN.

De brede voorschort valt meteen in het oog. Grote luchtinlaten verwijzen naar de machtige motor, die wacht om te worden gestart. De dubbele M nieren zijn met een chroomrand omlijst. Opvallende koplampen leiden de blik naar de zijkant. Daar tekenen de rondomlopende riblijn en imposante zijdrempels een indrukwekkende wigvorm in het silhouet. Een duidelijk statement voor een superieure verschijning. De achterkant wordt door horizontale lijnen onderverdeeld. De BMW X5 M ziet er daardoor nog dynamischer uit, en tegelijkertijd wordt zijn brede stand geaccentueerd. Twee verchroomde dubbele uitlaatpijpen onder de grote achterschort en de diffusor zijn afkomstig uit de autosport. De BMW X5 M is optimaal toegerust voor sportieve ambities – en biedt tegelijkertijd de dagelijkse functionaliteit en de robuustheid van een X model.

INTERIEURDESIGN.

Een klasse op zich: in de BMW X5 M komen luxe en sportiviteit samen. Tegelijkertijd biedt het variabele interieur een hoge functionaliteit. Bij de als optie verkrijgbare multifunctionele M zetels vallen het BMW Individual volleder Merino en de geraffineerde contrastnaden op. Door de combinatie van de BMW Individual vollederuitrusting Merino en de hemelbekleding van Alcantara in verscheidene kleuren kunnen spannende contrasten worden gecreëerd om het interieur nog te verfraaien met exclusieve aanbiedingen uit de BMW Individual Collectie.De instrumenten en bedieningselementen zijn een toonbeeld van ergonomie met hoogwaardige afwerking. Dat valt al evenzeer op in de matte chroomelementen als in de decoratieve lijsten van edelhout of carbon. De M keuzehendel en de toetsen voor de rijdynamiek zijn naar de bestuurder gericht. Schakelpaddles aan het lederen M stuur zorgen voor een flitsend rijgevoel, de hogere zitpositie voor een ongenaakbaar overzicht. In het interieur worden elementen van M wagen en X model perfect met elkaar gecombineerd en ontstaat een royaal gevoel van ruimte. Comfort is in de BMW X5 M gegarandeerd – net als adrenaline.

VELGEN.

Standaard is de BMW X5 M met BMW M lichtmetalen velgen, dubbelspaak 612 M, 21" uitgerust. De banden in de maten 285/35 R 21 (vooraan) en 325/30 R 21 (achteraan) hebben geoptimaliseerde rijdynamische eigenschappen. Ze hebben een uitstekende grip en zorgen voor een bijzonder direct stuurgedrag en een perfecte wegligging.

RIJDYNAMIEK.

M SPECIFIEKE xDRIVE.

De intelligente BMW vierwielaandrijving xDrive verdeelt de aandrijfkracht traploos over de assen. Om zo goed mogelijk en gelijktijdig te voldoen aan de vereisten van tractie, spoorstabiliteit en rijveiligheid, verdeelt het elektronische systeem de aandrijfkracht bliksemsnel. Daardoor kan ook onder- of overstuur worden tegengegaan, wat de spoorstabiliteit en de wegligging van de wagen nog verbetert. Voor nog betere dynamische eigenschappen is xDrive bij een BMW M wagen vooral op de achteras gericht. Daarbij wordt de aandrijfkracht eerst naar de achterwielen en duidelijk later naar de voorwielen geleid. Daardoor wordt vooral bij het verlaten van bochten de neiging tot onderstuur onderdrukt. De bestuurder kan dus vroeger en krachtiger accelereren en zo het hoge dynamische potentieel van de wagen optimaal benutten. Indien nodig wordt tot 50 procent meer aandrijfkoppel naar de vooras geleid. Als Dynamic Stability Control uitgeschakeld is, zijn zelfs gecontroleerde drifts mogelijk.

8-TRAPS M VERSNELLINGSBAK STEPTRONIC MET DRIVELOGIC.

De 8-traps M versnellingsbak Steptronic met Drivelogic vormt de nieuwe norm in sportiviteit en schakelmogelijkheden. De bijzonder fijngevoelige onderlinge afstemming van de versnellingen en de extreem snelle schakelovergangen maken een optimale krachtontplooiing mogelijk bij alle snelheden, wat zowel de aandrijfdynamiek als de efficiëntie verhoogt. Vooral bij hoge snelheden worden het toerental en dus ook het verbruik en het motorgeluid door de achtste versnelling verlaagd. Manueel schakelen kan zowel in de modus “D” als in de modus “S”, naar keuze met de M keuzehendel of met de M schakelpaddles aan het stuur. In de manuele modus “S” schakelt de M versnellingsbak Steptronic niet automatisch op, waarbij de motor wanneer nodig in de hoge toeren wordt gedwongen. Ook kan de bestuurder bij volgas extreem sportief schakelen en het schakelgedrag met de Drivelogic-functie rechtstreeks met een toets in drie standen instellen: van zuinig en comfortabel over sportief tot vergelijkbaar met de autosport, met extreem korte schakeltijden. Voor een bijzonder directe krachtverbinding tussen motor en aandrijfwielen zorgen het schakelen zonder onderbreking van de trekkracht en een na het vertrek in alle rijsituaties gesloten overbrugging van de koppelomvormer. Wanneer de wagen stilstaat, zijn de motor en de versnellingsbak exclusief bij M wagens niet automatisch gekoppeld, zodat “kruipen” uitgesloten is. Om bijvoorbeeld te manoeuvreren kan “kruipen op verzoek” worden geactiveerd door het gaspedaal even licht in te drukken.

M COMPOUND-REMMEN.

Door de technologietransfer uit de autosport behouden de M compound-remmen ook onder hoge belasting een constante remwerking en fading-stabiliteit. Het gebruik van verschillende, hoog belastbare materialen leidt tot een hogere thermische stabiliteit en een lange levensduur, een precieze doseerbaarheid en een gewichtsvermindering, die een positieve invloed heeft op de wendbaarheid, de dynamiek, het acceleratievermogen en het brandstofverbruik. De geperforeerde, geventileerde remschijfringen met vaste remzadels met zes zuigers vooraan zorgen voor optimale reacties in natte weersomstandigheden en een verbeterde warmteafvoer. De sportieve look van de remschijven en het unieke, authentieke M design worden opvallend geaccentueerd door remzadels in blauw metallic met het kenmerkende M logo.

DYNAMIC PERFORMANCE CONTROL.

Dynamic Performance Control (DPC) zorgt voor een merkbaar surplus aan sportiviteit en een optimale rijdynamiek, doordat het de aandrijfkracht flexibel tussen de wielen van de achteras verdeelt. In combinatie met de andere chassisregelsystemen zorgt DPC voor een nog preciezer en sportiever rijgedrag. Met de M specifieke afstelling wordt de nodige stuurhoek beperkt en de stuurprecisie vergroot. Hiervoor is de achteras naast het asdifferentieel met twee elektronisch geregelde transmissies uitgerust, waarmee Dynamic Performance Control afhankelijk van de rijsituatie meer aandrijfkoppel naar het wiel in de buitenkant van de bocht leidt.

M Driver’s Package.

Met het M Driver’s Package wordt de topsnelheid van de standaard 250 km/u tot 280 km/u verhoogd. Het M Driver’s Package kan direct bij aankoop van een nieuwe wagen besteld worden, maar kan ook achteraf op elk moment probleemloos geïnstalleerd worden. Alle andere technische gegevens blijven bij de installatie ongewijzigd. Bovendien is een bon voor een BMW M Intensive Training van BMW Driving Experience inbegrepen. Als het M Driver’s Package herhaaldelijk aangekocht wordt, kan de training bij de Driving Experience tegen meerprijs ook in een andere training omgezet worden.

BMW INDIVIDUAL.

BMW INDIVIDUAL KOETSWERKKLEUREN.

Een schitterende elegantie gekoppeld aan een grenzeloze dynamiek: zo ziet de BMW X5 M eruit in de koetswerkkleur Pyritbraun metallic van BMW Individual. Dankzij microscopisch kleine Xirallic® pigmenten fonkelt het anders lichtbruine oppervlak in rechtstreeks licht in een edele zilveren schijn. Een buitengewoon luxueus effect, dat een fascinerend contrast vormt met de indrukwekkende afmetingen en de krachtige verschijning. Wie zijn BMW X5 M een ander karakter wil verlenen, kan met de BMW Individual lakkleur Azuritschwarz metallic kiezen voor een andere, niet minder unieke koetswerkkleur.

BMW INDIVIDUAL VOLLEDERUITRUSTING MERINO.

Persoonlijke luxe, die gezien en gevoeld mag worden: de nieuwe BMW X5 M vormt ook in het interieur de nieuwe maatstaf. Een van de opwindende composities van BMW Individual is de lederuitrusting in intensief Criollobraun met het met leder beklede instrumentenbord in Schwarz, dat een spannend contrast vormt met de hemelbekleding in Alcantara Rauchweiß. Een al even uniek als luxueus gevoel van interieurruimte. De andere kleurvarianten van de bijzonder hoogwaardige BMW Individual vollederuitrusting Merino maken van de nieuwe BMW X5 M een wagen die enig is in zijn soort. Welke tint brengt uw persoonlijkheid tot uiting?

BMW INDIVIDUAL DECORATIEVE LIJSTEN.

Het klavier van perfecte kleurgeving: in het interieur vormen de BMW Individual decoratieve lijsten in Pianolack Schwarz met hun indrukwekkende diepe glans een fascinerend contrast met het zijdematte leder Merino Feinnarbe in Criollobraun. De BMW Individual decoratieve lijsten in edelhoutuitvoering maken al evenveel indruk met hun ambachtelijke afwerking en materiaalkeuze: in fijn gevlamd Sen Hellbraun of in opwindend Esche Vulcano Braun.

MULTIFUNCTIONELE M ZETELS.

Exclusieve multifunctionele M zetels weerspiegelen de sportieve uitstraling van het exterieur in het interieur van de wagen. De bestuurder en de voorpassagier zitten op zetels met volledig lederen bekleding en ingeperst M logo aan de hoofdsteunen. Zelfs bij een bijzonder sportieve rijstijl garanderen diepe zitvlakken, hoge zijkussens en de bovenaan uitstekende zijstukken aan de schouders steeds een perfecte zijsteun. Ook het zitcomfort en het zitgevoel zijn op de uitgesproken sportieve prestaties van de wagen afgestemd en bieden ook een hoog comfort tijdens lange reizen. De geïntegreerde hoofdsteunen onderstrepen de sportieve look. Tot de veelvuldige instelmogelijkheden behoren ook de elektrische verstelling van de zitdiepte en van het bovendeel en de breedte van de rugleuning. In het bovenste deel van de rugleuning vertoont de zetel een uitsparing die voor visuele lichtheid zorgt. Deze indruk wordt nog versterkt door een contrastvlak onder de opening. Een bijzonder exclusieve toets krijgen de zetels door dubbele naden in contrastkleur, die het hoogwaardige leder Merino nog beter doen uitkomen.

TECHNISCHE GEGEVENS.

Gewicht
Leeggewicht EU in kg
2,350
Toelaatbaar totaalgewicht in kg
2,970
Laadvermogen in kg
695
Toelaatbare asbelasting vooraan/achteraan in kg
1,420/1,630
Motor
Cilinders/kleppen
8/4
Cilinderinhoud in cm³
4,395
Slag/boring in mm
88.3/89.0
Max. vermogen in kW (pk) bij t/min
423 (575)/6,000–6,500
Max. koppel in Nm bij t/min
750/2,200–5,000
Compressieverhouding: 1
10.0
Prestaties
Topsnelheid in km/u
250
Acceleratie 0–100 km/u in s
4.2
Brandstofverbruik
Binnen bebouwde kom in l/100 km
14.7–14.7
Buiten bebouwde kom in l/100 km
9.0–9.0
Gecombineerd in l/100 km
11.1–11.1
CO2-emissies in g/km
258–258
Tankinhoud, ca. in l
85
Velgen
Bandenmaat vooraan
285/40 R20 104Y
Bandenmaat achteraan
325/35 R20 108Y
Velgmaat en materiaal vooraan
10 J x 20 inches, light-alloy
Velgmaat en materiaal achteraan
11.5 J x 20

Meer informatie over het officiële energie- en brandstofverbruik en over de officiële specifieke CO₂-uitstoot van nieuwe personenwagens is opgenomen in de "Gids CO₂", die gratis te verkrijgen is in elk verkooppunt of bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Directoraat-Generaal Leefmilieu (Victor Hortaplein 40 bus 10 te 1060 Brussel).